Pingpongtafel – waar op letten

Van een indoor pingpongtafel van 125 euro verwacht je natuurlijk iets anders qua kwaliteit dan van een outdoor tafel van meer dan 1.000 euro. De prijs bepaalt in die zin wel wat je krijgt. Wie een pingpongtafel zoekt van gemiddelde kwaliteit, checkt toch eerst even of een aantal zaken wel in orde zijn; onafhankelijk van het prijskaartje. Het gaat dan om kwaliteit van tafelblad en frame, om afwerking en om zaken als opvouwbaarheid en verplaatsbaarheid. In dit artikel passeren deze punten de revue zodat je na het lezen weet waar je op moet letten wil je een degelijke tafel in je kamer of op je terrein hebben staan.

De pingpongtafel: kwaliteit van het tafelblad

De absolute basis van een tafeltennistafel is het blad. Het tafelblad beïnvloedt namelijk de balcontrole, de stuiter-eigenschappen en eigenlijk de hele speelervaring. Waar moet je op letten? Allereerst heeft een goed blad een bepaalde dikte. Die moet minimaal 16 mm dik zijn; professionele tafels zijn tussen de 25 en 30 mm dik. Pas dan bereik je een consistent stuiteren van het balletje. Een tafelblad bestaat meestal uit hout of uit houtachtig materiaal zoals multiplex. Echt hoogwaardige tafels hebben altijd een goede kwaliteit hout. Zo wordt een uitstekende balreactie gegarandeerd. Ook moet een tafelblad vlak en gelijkmatig zijn. Strijk met je vingers over het tafelblad. Voel je bollende delen of putten? Dan is het geen goede tafel want zulke onregelmatigheden verstoren de baan van het balletje; en hebben dus een kwalijke invloed op het spel.

De pingpongtafel: kwaliteit van het frame en de ondersteuning

Ze moet zeer stabiel staan. Dat betekent dat het blad voorzien moet zijn van een stevig frame en een robuuste ondersteuning. Dit geldt helemaal als je niet recreatief eens een spelletje pingpong wilt doen, maar de tafel gebruikt voor wedstrijden. Let op de frameconstructie. Een goed frame is van kwaliteitsstaal. Het minimaliseert trillingen en wiebelen zoveel mogelijk. Er moeten verstevigingsbalken aanwezig zijn die het blad ondersteunen. Zo gaat het blad niet doorbuigen en staat het strak. Een pré is een pingpongtafel die poten heeft met verstelbare hoogte. Zo kun je ook op oneffen terrein of schuin lopende oude vloeren toch een tafel waterpas zetten.

Afwerking van het oppervlak en weersbestendigheid

Bij de afwerking van het tafeloppervlak let je erop of die wel een anti-reflecterende coating heeft. Want daarmee vermijdt je schittering en kun je de bal in zijn beweging beter in het oog houden. Dit geldt des te meer als je bij heel veel licht gaat spelen. Ook moet het oppervlak glad en vooral gelijkmatig zijn. Je mag dus geen ruwe plekken constateren. Ga je een outdoor tafel kopen, dan dient die bestand te zijn tegen regen, zonlicht en temperatuurschommelingen. De tafel mag niet gaan roesten of kromtrekken. Let dus op de kwaliteit van de materialen.

Flexibiliteit en net 

Een pingpongtafel neemt behoorlijk veel ruimte in beslag. Het is dan ook handig dat je die kunt opvouwen. Check of de tafel wielen heeft. In dat geval kan hij worden verplaatst en opgeborgen door één persoon. Controleer ook even of het net snel en ook strak gespannen kan worden.