Het bepalen van jouw vetpercentage

Vandaag de dag is het een trend aan het worden. Iedereen gaat – gestimuleerd door tv programma’s – volop aan de slag met zijn of haar gezondheid. De oproep tot het eten van gezond eten en het laten staan van junkfood is dan ook hard nodig. Je komt steeds meer mensen op straat tegen die lijden aan overgewicht en het aantal zogeheten welvaartsziektes neemt hand over hand toe.

Gezonde eetpatroon
Wanneer iemand zich meldt met gezondheidsklachten die wel eens gelinkt zouden kunnen worden aan overgewicht wordt deze persoon al snel doorverwezen naar een diëtist en een sportschool. Met gezonde voedingsadviezen moet jouw eetpatroon weer in balans komen en moet je overgewicht snel naar beneden gaan.

Vetpercentage meten
Eén van de zaken die tijdens een intake worden gedaan is het meten van je vetpercentage. Jouw vetpercentage is niet te verwarren met al het lichaamsvet wat er aan jouw lichaam kleeft. Je hebt namelijk altijd een deel lichaamsvet nodig om te kunnen overleven in wat koudere omstandigheden. Ook heb je een klein beetje reserve nodig voor een goede weerstand. Dit vet heet essentieel vet.

Daarnaast heb je echter ook niet-essentieel vet. Dit vet wordt opgeslagen in je lichaam en het zorgt voor overgewicht. Dat niet-essentiële vet is dus iets waar je het liefste zo snel mogelijk vanaf zou willen. Het meten van je vetpercentage is belangrijk om te kijken in hoeverre jouw lichaamsmassa bestaat uit vet, en welk percentage spierweefsel is.

Een vetpercentage meten is een methode om dit te berekenen, maar het is niet strikt noodzakelijk voordat je met een dieetprogramma begint. Er wordt namelijk niet altijd een even betrouwbare berekening afgegeven waardoor je bij de ene meting een ander vetpercentage hebt dan bij een andere meting.

Methode vetpercentage meten
Een manier die vaak wordt gevolgd voor een vetpercentage berekening is een huidplooimeting. Hierbij wordt een plooi van de huid genomen en deze wordt ingemeten. Deze methode is redelijk pijnlijk wanneer hij wordt toegepast bij mensen met overgewicht. Voor hun is het meer aan te raden om het vetpercentage te meten via hydrostatisch wegen. Dit is een methode die in een bad wordt toegepast waarbij de persoon met een hoog percentage vetweefsel minder zal wegen in het water en de persoon met een laag percentage vetweefsel meer zal wegen in het water omdat vet blijft drijven op water.

Dieet volgen
Wie van zijn vetweefsel af wil zal een dieet moeten gaan volgen om blijvend van het overgewicht af te geraken. Je kan natuurlijk ook snel afvallen met een zogeheten crash dieet maar de kans is groot dat je in dat geval alleen vocht en spierweefsel afbreekt. Je lijkt wel gewicht te verliezen maar dit is niet zo. Je vetpercentage zal gelijk blijven omdat een crash dieet de vetcellen doorgaans niet afbreekt.

Ga je daarna weer normaal eten, dan komt dat vocht er snel weer bij, en ook je spierweefsel komt vanzelf weer terug. Het is dus handiger om op een normale manier af te vallen via sporten en een evenwichtig eetpatroon waarbij je voldoende bouwstoffen binnen krijgt.